Surdej

  • Hvis du ikke kender nogen du kan lokke lidt surdej fra, kan du selv starte en op. Det nemmeste er at lave en grundsurdej.
  • 2 dl hvedemel
  • 1 dl fuldkornsmel
  • 1 dl rugmel
  • 7 dl vand

Alle ingredienser røres godt sammen i et stort glas- jeg bruger et 1.5l henkogningsglas. Sæt ikke låg på, men dæk i stedet glasset med et klæde, sådan at dejen kan “ånde”. Stilles lidt køligere end stuetemperatur sådan en 15 – 18 grader. Rør daglig i dejen. Efter 7-10 dage skulle den gerne skumme lidt og dufte som en god kraftig øl. Så er den klar til brug.

Surdej klar til brug

Opbevaring:

Herefter plejer jeg at lukke glasset og stille det i køleskab. Medmindre du bager hver dag, så kan du sagtens lade dejen stå på køkkenbordet.

Vedligeholdelse:

Surdejen skal nurses! Det betyder at man helst dagligt skal røre i sin surdej. Hvergang du tager af den skal du forsyne den med ny næring svarende til forholdet i opskriften. Det betyder at tager du to dl. Af din surdej, skal du tilsætte 1 dl hvedemel og 0,5 dl rug og fuldkornsmel + vand så den bevarer den samme konsistens. Det lyder måske lidt besværligt, men når du først har en aktiv surdej, kan den holde i evigheder. Blot du husker at pleje den. Det er jo ikke altid at man er hjemme, og ma kan jo glemme at røre i den😜. I tilfælde af at surdejen begynder at lugte syrligt, eller lidt af sprit, kan du sagtens bruge af den, blot er det vigtigt at du efterfølgende fornyer den ved at kassere halvdelen, og tilsætte ingredienserne i forholdene som ovenfor beskrevet

Denne surdej bruger jeg ved fremstilling af Hvedebrød. Du kan sagtens bruge den til rugbrød. Hvis du gerne vil have en egentlig rugsurdej, tager du bare dej fra som beskrevet under rugbrød.

2 Replies to “Surdej”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *