Skønne seje weekend boller

Jeg bager næsten altid rugbrød til weekenden. Når jeg nu alligevel har svinet skål og dejkrog til, får jeg som regel også rørt en dej til boller eller brød. I dag blev det til de her gode og luftige boller med et strejf af havre. Havre har en lidt sødlig og nøddeagtig aroma som jeg rigtig godt kan lide. Denne portion giver ca. 16 boller.

  • 200g rugsurdej ( jeg lader bare en rest være tilbage i skålen når jeg bager rugbrød)
  • 6 dl vand
  • gær svarende til en ært
  • 500 g hvedemel
  • 100 g havremel
  • 15 g salt
  • 1 spsk sirup

Gær og surdej røres sammen med vandet. Tilsæt øvrige ingredienser og rør dejen 3 min ved lav hastighed og 10-12 minutter ved max hastighed. Dejen er færdigæltet når den danner fine glutenstrenge og slipper sider og næsten bunden. Hældes over i en skål der er smurt med olie, dækkes med låg eller film og hæver på køkkenbordet til dobbelt størrelse. Det tager ca. 5 timer afhængig af hvor aktiv din surdej er. Du kan evt lave dejen om aftenen og lade den hæve natten over. Den skal i så fald stå lidt køligere end stuetemperatur.

Når dejen er færdighævet tændes ovnen på 250 grader med en plade i. Dejen hældes ud på et godt melet bord. Drys mel over dejen og brug en dejskærer til at skære ca 8 boller (svarende til halvdelen af dejen) som sættes på bagepapir på en plade, Når ovnen er varm, løftes bagepapiret med bollerne forsigtigt over på den varme plade. Bages ca 15 min. gentag processen med resten af dejen. Afkøles på en bagerist

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *